Co to jest glutation?

Glutation to tripeptyd, czyli białko zbudowane z trzech aminokwasów: kwasu glutaminowego, glicyny i cysteiny. Występuje we wszystkich organizmach żywych: komórkach roślin, zwierząt i człowieka. Każda komórka organizmu jest odpowiedziana za jego produkcję i musi otrzymać do tego odpowiednie składniki (tzw. prekursory).

Glutation pełni trzy bardzo istotne funkcje w organizmie:

Więcej szczegółów?

Glutation to nie tylko silny przeciwutleniacz, warunkuje on również skuteczne działanie innych antyutleniaczy np. witamin C i E czy selenu.

Glutation to odżywka dla układu immunologicznego. Układ immunologiczny funkcjonuje sprawnie tylko w organizmie, w którym poziom glutationu jest wysoki. Taki organizm może skutecznie wykrywać i niszczyć bakterie, wirusy, obce antygeny oraz komórki nowotworowe, a także zapobiegać ich mnożeniu się. Jego stężenie może ulec znacznemu obniżeniu np. podczas choroby alkoholowej.

W czym glutation może mi pomóc?

Ma on działanie detoksykacyjne, co jest szczególnie ważne dla współczesnego człowieka. Jesteśmy narażeni na zanieczyszczenia środowiska naturalnego, na kontakt z różnymi toksynami, na spożywanie żywności produkowanej lub konserwowanej z użyciem środków chemicznych czy na toksyczne składniki dymu tytoniowego. Glutation rozpuszcza toksyny, które następnie mogą być wydalone z organizmu.

Dla kogo glutation?

Dla osób odczuwających stres czy zmęczenie oraz dla osób źle/nieregularnie odżywiających się.

Dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, gdyż podawany regularnie zwiększa wydolność organizmu, przyspiesza regenerację między treningami i stymuluje metabolizm do redukcji tkanki tłuszczowej i budowy mięśni.

Wskazany przy anemii, chorobie nowotworowej, w trakcie leczenia onkologicznego, chorób przewlekłych. Poprawia działanie radioterapii oraz chemioterapii.